ONS DOEL: EEN EIGEN SPORTVELD

Wij willen een eigen sportveld aanleggen voor de kinderen in favela Antares (Rio de Janeiro). Hier kunnen de kinderen en jongeren ongestoord genieten van sport en spel, te midden van wijk die gedomineerd wordt door drugshandel en geweld.


Onze sportclub: Samara

In oktober 2013 hebben wij (vereniging REMER) in favela Antares een sportclub opgericht: de Samara Esporte Clube. Op dit moment nemen ongeveer 220 kinderen wekelijks deel aan de activiteiten van de sportclub.


Ons werk in favela Antares

Antares is een zeer gewelddadige wijk waar de dienst volledig wordt uitgemaakt door een drugsbende. Te midden van al dat geweld kan sport een lichtpuntje zijn voor kinderen die leven in een duistere wereld. Door te sporten in teamverband leren de kinderen op een goede manier om te gaan met elkaar. Ze leren zichzelf te beheersen, beslissingen te maken en oplossingen te vinden voor problemen.

Bovendien komen de sportprestaties het zelfvertrouwen van de kinderen ten goede. In het verlengde hiervan worden de kinderen geholpen om doelen te stellen voor de toekomst. De kinderen worden daarin bijgestaan door een sportleraar, een educatief medewerker, een maatschappelijk werkster en een onderhoudsmedewerker.


Sporten in een hal van anderen

Op dit moment vinden de sportactiviteiten plaats in een overdekte sporthal. Deze hal is geen eigendom van de ons. In het weekend worden hier regelmatig wilde feesten gehouden. Doordeweeks mogen wij de sporthal gebruiken voor onze sportieve activiteiten met de kinderen. Dat wil zeggen: dan moeten we wel eerst 'even' de boel schoonmaken. Glasscherven, kapotte doelpalen en verstopte toiletten zijn de treurige oogst van de door de drugsbende georganiseerde feesten. De schoonmaak neemt al gauw twee dagen in beslag. De frequentie van de feesten is bovendien toegenomen in de afgelopen jaren. Dit brengt de continuïteit van het sociaal werk in gevaar. Daarom zochten we naar een alternatief. En dat hebben we gevonden!


Ons plan: een eigen sportveld

In de wijk ligt een oud, vergaan voetbalveld. We willen dit terrein een metamorfose laten ondergaan en er een veilig en goed onderhouden sportveld van maken. Op die manier kunnen we ongestoord sportactiviteiten voor de kinderen blijven organiseren, zonder rekening te hoeven houden met de feestagenda van anderen. Het eigen sportveld geeft ons bovendien - letterlijk en figuurlijk - meer speelruimte, zodat meer kinderen en jongeren kunnen meedoen aan onze sportactiviteiten.


Help jij de kinderen aan een sportveld?

Wil jij de kinderen en jongeren in Antares helpen? Sponsor dan onze FavelaGames: ga naar de pagina Doneren, waar je snel en simpel een bedrag naar keuze kunt doneren. Namens de kinderen in Antares: muito obrigado!