FAVELAS, DE ANDERE KANT VAN RIO

Nergens ter wereld zijn de tegenstellingen tussen arm en rijk zo groot en ook zo duidelijk zichtbaar als in Brazilië. Een karakteristiek beeld hiervan zijn de sloppen- of krottenwijken die je in alle grote steden aantreft. In Brazilië worden deze wijken favela's genoemd. Een favela is een verzameling door de bewoners zelfgebouwde, vaak illegale huizen. De bewoners hebben daar gedwongen door armoede en een disfunctionerende overheid zelf hun huizen gebouwd en basisvoorzieningen opgezet. Sommige favela's zijn voorzien van alle basisvoorzieningen, in andere is het armoe troef en leeft men onder erbarmelijke omstandigheden.

In Rio de Janeiro zijn 1071 favela's, actuele telling vredespolitie (UPP). De UPP heeft zich ten doel gesteld om voor het einde van 2014 driehonderd favela's te pacificeren. Er wonen naar schatting zo'n drie miljoen mensen in favela's. Een favela is vaak onoverzichtelijk met straatjes en steegjes vol kleine eigengemaakte huizen, vaak opgebouwd tegen de steile rotshellingen. De 'woningen' zijn meestal eerst opgebouwd uit bouwafval, golfplaten en gebruikte materialen. Maar wanneer de financiële positie het toelaat worden de huizen al snel verbeterd en met bakstenen gemaakt.

Voor buitenstaanders zijn de favela's gevaarlijk om zonder gids binnen te gaan. Gemeentelijke diensten en de politie hebben veelal geen toegang tot de wijk. Basisvoorzieningen als water, elektriciteit en riolering zijn vaak door de bewoners zelf aangelegd. In veel wijken worden ze gemeenschappelijk beheerd, in sommige wijken zijn ze eigendom van de 'baas van het water' en de 'baas van het licht'. Door de afwezigheid van de overheid heerst in veel favela's de anarchie, het geweld en de drugshandel. Een gedeelte van de favela's wordt letterlijk geregeerd door drugsdealers. Geweld en criminaliteit zijn een onderdeel van het dagelijks leven.

Vila Olímpico